Koreninski Zatiči – Vall-cer

Koreninski Zatiči

VALLPOST™ koreninski zatiči iz cirkonijevega oksida

VALLPOST™ koreninski zatiči so:

 • namenjeni stabilizaciji zobnih kron po endodontskem zdravljenju zob z obsežno izgubo zobne substance,
 • narejeni iz skrbno izbrane in predhodno testirane cirkonijeve oksidne keramike, ki se je zaradi kemijske stabilnosti ter svojih fizikalnih in mehanskih lastnosti izkazala kot odlična izbira za zagotavljanje dolgotrajnih rezultatov zdravljenja.

VALLPOST™ koreninski zatiči so na voljo v različnih dimenzijskih variantah za uporabo v situacijah z različnimi velikostmi zobnih kanalov in ostankov zobnih kron.

Prednosti VALLPOST™

VALLPOST™ Yellow
Koreninski zatiči iz cirkonijevega oksida s premerom koreninskega dela 1.2 mm

VALLPOST™ Red
Koreninski zatiči iz cirkonijevega oksida s premerom koreninskega dela 1.4 mm

VALLPOST™ Blue
Koreninski zatiči iz cirkonijevega oksida s premerom koreninskega dela 1.6 mm

VALLPOST™ Green
Koreninski zatiči iz cirkonijevega oksida s premerom koreninskega dela 1.8 mm

Prednosti VALLPOST™ koreninskih zatičev

Prenos napetosti z zatiča na dentin – navidezno zmanjšanje elastičnega modula

Večja stična površina zatiča z retencijskim obročem v primeru VALLPOST™ koreninskih zatičev zmanjša obremenitev na zobovino za več kot 10-krat v primerjavi s paličastimi zatiči. Z oblikovanjem retencijskega obroča na način, da se poveča stična površina med zatičem in zobovino, je bilo doseženo navidezno zmanjšanje elastičnega modula, kar posledično vodi k bistveni razbremenitvi napetosti na zobovino ter hkrati vpliva na trajnejšo ohranitev korenine.

Posebna oblika kronskega dela

Z asimetrično oblikovanim kronskim delom VALLPOST™ koreninskega zatiča je izkoriščeno nakrčenje pri strjevanju nadgrajenega materiala na kronski del. Oblika z asimetričnimi retencijskimi obroči omogoča odlično trdnost spoja po strjevanju materialov za izdelavo nadgradnje, tako kompozitnih kot steklokeramičnih.

Zaradi asimetrično oblikovanih obročev na kronskem delu je preprečeno tako snetje kot tudi rotacija nadgradnje, s čimer je zagotovljena večja obstojnost protetične restavracije.

Izboljšana vezava na dentin

Oblika VALLPOST™ koreninskih zatičev vodi k izboljšanju adhezijske trdnosti cementiranih koreninskih zatičev iz cirkonijevega oksida v koreninski kanal na tri načine:

 • s povečanjem stične površine med zobovino in zatičem v primerjavi s paličastimi zatiči (Slika a),
 • s spremembo oblike koreninskega dela zatiča iz konusne v paralelno (Slika a) pride pri nakrčenju cementa na zatič do mehanskega sklapljanja in posledično izboljšane adhezije,
 • adhezija se izboljša tudi zaradi mikroretencije površine zatiča (Slika b).

Zaradi naštetih lastnosti koreninskih zatičev je adhezijska trdnost ob pravilni vstavitvi VALLPOST™ koreninskega zatiča ustrezna, s čimer se zelo zmanjša možnost njenega popuščanja ter obenem poveča življenjska doba protetične restavracije.

Notranji dentinski obroč

Skrbno načrtovani, dimenzijsko odgovarjajoči svedri, z oznako pri 1 mm in 2 mm, omogočajo kontrolo globine pri pripravi notranjega dentinskega obroča. Oblika kronskega dela zagotavlja tudi odlično prileganje VALLPOST™ koreninskega zatiča v predpripravljen notranji dentinski obroč.

Prednosti materiala

Cirkonijeva oksidna keramika je v zobozdravstvu dobro poznan in uveljavljen biomaterial zaradi svojih lastnosti:

 • ne vsebuje kovin
 • ne pušča sivih zabarvanj robov
 • estetski izgled
 • visoka prosojnost
 • biokompatibilnost
 • kemijska inertnost
 • visoka zlomna trdnost in žilavost
 • obrabna obstojnost